Zdrowa dieta jesienią: korzyści z sezonowych produktów
pexels/1458694
Nadeszła jesień. Nawet jeśli w ciągu dzień świeci słońce, jego promienie stają się mniej intensywne, a zimne poranki i wieczory kuszą , aby schować się pod ciepłym kocem. Dlatego warto rozważyć dostosowanie diety do obecnej pory roku. Doskonałym pomysłem jest teraz skupienie się na włączeniu do swoich posiłków sezonowych warzyw i owoców, których jest mnóstwo.
REKLAMA
Jesienne warzywa
Są one nie tylko pięknie ubarwione, ale również pełne witamin i składników odżywczych, które wspomogą twoje zdrowie podczas chłodnej jesieni i zimy. Co więcej, obfitość tych produktów da ci okazję do eksperymentowania i odkrywania zupełnie nowych smaków i aromatów, które mogą być dla twoich kubków smakowych całkowitą nowością. Nie można też zapominać o tym, że sezonowe warzywa i owoce są najświeższe i najbardziej przystępne cenowo, co korzystnie wpłynie na twój domowy budżet.Buraki czerwone
Sezon na buraki przypada między wrześniem a marcem. To warzywo obfitujące w różnorodne witaminy (A, B6, C, E, K, tiamin, ryboflawinę, niacynę) oraz niezbędne składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk), które są korzystne dla zdrowia. Buraki stanowią doskonałe źródło żelaza, co skutecznie przeciwdziała anemii i może być pomocne w terapii białaczki. Ponadto pigmenty nadające burakom intensywny kolor działają jako potężne przeciwutleniacze, zwiększając przyswajanie tlenu przez nasze komórki czterokrotnie. Buraki regulują ciśnienie krwi, a zawarte w nich azotany działają szczególnie skutecznie u osób z nadciśnieniem. Pomagają też w kontrolowaniu poziomu cholesterolu oraz zapobiegają zwapnieniu naczyń krwionośnych. Duża zawartość kwasu foliowego jest korzystna nie tylko dla ciężarnych kobiet, ale także pomaga kobietom w okresie menopauzy.
Papryka
W Polsce świeża papryka jest dostępna od października, ale to warzywo jest tak wszechstronne, że można z niego przygotować wiele różnych dań. Jest to związane z dużym wyborem odmian papryki, które różnią się smakiem i stopniem ostrości. Dlatego każdy może znaleźć paprykę odpowiednią dla siebie. Papryka jest również bogatym źródłem różnych witamin (A, E, C, flawonoidów) oraz wartościowych minerałów (magnez, potas, wapń, żelazo, likopen) oraz olejków eterycznych, które nadają jej charakterystyczny smak i aromat, takich jak kapsaicyna, głównie zawarta w białej błonie i pestkach.
W przypadku zbliżającego się przeziębienia lub grypy, warto sięgnąć po surową paprykę, która zawiera więcej witaminy C niż wiele innych warzyw i owoców. Papryki o jasnych kolorach zawierają dużo likopenu, który jest znany z właściwości przeciwnowotworowych, a jest on lepiej przyswajalny w przetworzonej formie papryki. Dla osób dbających o linię warto wiedzieć, że papryka jest niskokaloryczna, a najnowsze badania sugerują, że może pomagać w redukcji zakwasów mięśniowych. Należy jednak pamiętać, że kobiety karmiące piersią powinny unikać spożywania papryki, ponieważ może ona powodować bóle brzucha u dziecka.
Dynia
To warzywo, które z pewnością można nazwać "królową jesieni", ponieważ kojarzy się z nią bezapelacyjnie. Sezon na dynie trwa od września do marca, a jej potencjał kulinarny robi wrażenie. Dynia jest niezwykle lekkostrawnai niskokaloryczna. Co więcej, posiada wiele właściwości zdrowotnych wynikających z jej unikalnego składu, zawierającego różnorodne witaminy (A, B1, B2, B6, C, E, K, tiaminę, ryboflawinę) oraz składniki mineralne (beta-karoten, luteinę, wapń, niacynę, fosfor, żelazo, magnez, potas). Dynia może być pomocna w leczeniu problemów z trawieniem, układem moczowym, miażdżycą oraz nadciśnieniem tętniczym. Ma również właściwości przeciwdziałające nudnościom i wymiotom oraz wzmacnia odporność organizmu. Korzystnie wpływa na zdolności wzrokowe. To jednak tylko niektóre z jej zalet.
Cukinia
To zdecydowanie jedno z najkrócej dostępnych spośród wcześniej wspomnianych jesiennych warzyw, dostępne na przełomie września i października. Cukinia charakteryzuje się łagodnym smakiem, który przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom. Dzięki swojej neutralności może być używana w różnych potrawach, dostosowując się do twoich preferencji kulinarnych. Cukinia jest odmianą dyni zwyczajnej, znana we Włoszech jako "zucchina," co dosłownie oznacza małą dynię. Jest to warzywo cenione zwłaszcza przez osoby na diecie, ponieważ jest bardzo niskokaloryczne – zawiera tylko 15 kalorii na 100 gram produktu.
Cukinia jest również bogata w witaminy z grupy B, witaminy C, A, K oraz karotenoidy. Zawiera także różnorodne składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez i potas. Wszystko to sprawia, że cukinia jest warzywem dobrze tolerowanym przez osoby z problemami układu pokarmowego, wspomagając trawienie, metabolizm i pomagając w odkwaszaniu organizmu. Ze względu na swoją łagodność dla żołądka, jest również polecana w diecie dzieci. Niski indeks glikemiczny czyni ją odpowiednią dla osób z cukrzycą. Ponadto, wspomaga układ nerwowy, poprawia funkcje mózgu i wzmacnia naszą odporność.
Jesienne owoce
ŚliwkiŚliwki nie tylko obfitują w witaminy C, A, E oraz z grupy B i minerały, ale też dostarczają błonnika. Dzięki dużej zawartości błonnika śliwki od wieków znane są ze swojego pozytywnego wpływu na pracę jelit, poprawiają perystaltykę jelit, co wpływa korzystnie na funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Świeże śliwki często wykorzystuje się do różnych wypieków.
Pigwa
Ostatnio pigwa odzyskuje swoją popularność. Owoc ten jest bardzo twardy i kwaszony w stanie surowym, dlatego najczęściej jest wykorzystywany do przetworów. Przygotowuje się z niego przede wszystkim konfitury, soki oraz tradycyjne pigwówki. Pigwa może też być używana jako zamiennik cytryny do herbaty, ponieważ ma zbliżony smak. Jak cytrusy, zawiera obfitość witaminy C, co pomaga wzmocnić odporność, co jest szczególnie wartościowe w okresie jesienno-zimowych infekcji. Te żółte owoce to również bogactwo minerałów, takich jak wapń, żelazo, miedź, potas i fosfor, które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Dojrzałe pigwy wspaniale komponują się z innymi jesiennymi owocami, tworząc atrakcyjną kompozycję, gdy zostaną wyłożone na paterze lub umieszczone w oryginalnym koszu.
Owoce głogu
Obok głogu nie sposób przejść obojętnie! Wiosną przyciąga wzrok swoimi białymi i różowymi kwiatami, a jesienią – owocami. Oczywiście, można podziwiać je w naturze, ale również warto wykorzystać je w kuchni. Owoce głogu zbierane we wrześniu i październiku słyną przede wszystkim ze swojego wpływu na zdrowie serca, ale mają także inne korzystne właściwości. Zarówno kwiaty, jak i jesienne owoce głogu nie są zalecane do spożywania w stanie surowym. Lepiej sprawdzają się jako składniki naparów, odwarów, a także mogą być wykorzystane do przygotowania konfitur i dżemów. W procesie przetwarzania owoców na pewno przyda się drylownica, która umożliwi szybkie pozbycie się pestek.
PRZECZYTAJ JESZCZE