Soczyste zdrowie
fot. nadesłane
Brzoskwinie atrakcyjne są dla wszystkich zmysłów. Przyciągają wzrok kolorem wschodzącego słońca, kuszą słodkim, orzeźwiającym smakiem, nęcą aromatycznym zapachem. Ten typowo wakacyjny owoc, uprawiany w krajach o chłodnym klimacie, ma ponad dwa tysiące odmian. Pochodzi on z Chin, gdzie już 4 tys. lat temu był elementem diety. Także dziś cieszy się dużą popularnością i słynie ze swoich właściwości odżywczych oraz licznych możliwości zastosowania.
REKLAMA
Brzoskwinie-korzyści zdrowotne
Dla wszystkich! Brzoskwinie zjadane nawet w dużych ilościach nie powodują zaburzeń pokarmowych i dlatego są szczególnie cenne dla dzieci, ludzi starszych oraz chorych i rekonwalescentów. Ze względu na niski indeks glikemiczny polecane są diabetykom i osobom odchudzającym się.
Zastosowanie
Brzoskwinie można jeść na surowo, dodać do płatków śniadaniowych lub do sałatek dla podkreślenia smaku. Przygotowuje się z nich też wyśmienite desery, orzeźwiające koktajle i herbaty mrożone, a także smakowite przetwory: dżemy, konfitury, kompoty, soki, likiery, galaretki.
- są dobre dla ogólnego stanu zdrowia – stanowią źródło składników odżywczych, takich jak: witaminy A, C, E, K, niacyna, potas, magnez, mangan, miedź, błonnik pokarmowy,
- są dobre dla skóry: poprawiają cerę i nadają jej ładny odcień; dzięki zawartości białka sprzyjają naprawie tkanek, a obecna w nich witamina C zwiększa produkcję kolagenu,
- dzięki zawartości karotenoidów oraz innych związków fitochemicznych chronią oczy i wykazują działanie przeciwnowotworowe,
- są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który zapewnia prawidłową pracę jelit, chroni przed zaparciami, zapewnia uczucie sytości,
- posiadają silne właściwości moczopędne, dlatego też dobrze je jeść w przypadku dny moczanowej,
- są korzystne w zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego – pobudzają soki trawienne i stymulują pracę jelit,
- stanowią doskonałe źródło boru – pierwiastka zwiększającego stężenie estrogenów, których niedobór powoduje rozwój osteoporozy,
- pomagają organizmowi w procesie oczyszczania z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, wspomagają pracę nerek,
- dzięki zawartości niacyny oraz innych witamin z grupy B wykazują właściwości wyciszające, relaksujące, łagodzące, niacyna jest bowiem niezbędna do produkcji serotoniny – hormonu szczęścia,
- z uwagi na wysoką zawartość potasu pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, zapobiegać kamicy nerkowej i utracie masy kostnej,
- są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i działając jako przeciwutleniacz, hamuje aktywność wolnych rodników, które przyśpieszają starzenie,
- w dawnych czasach były spożywane w celu wyeliminowania pasożytów z jelit.
Dla wszystkich! Brzoskwinie zjadane nawet w dużych ilościach nie powodują zaburzeń pokarmowych i dlatego są szczególnie cenne dla dzieci, ludzi starszych oraz chorych i rekonwalescentów. Ze względu na niski indeks glikemiczny polecane są diabetykom i osobom odchudzającym się.
Zastosowanie
Brzoskwinie można jeść na surowo, dodać do płatków śniadaniowych lub do sałatek dla podkreślenia smaku. Przygotowuje się z nich też wyśmienite desery, orzeźwiające koktajle i herbaty mrożone, a także smakowite przetwory: dżemy, konfitury, kompoty, soki, likiery, galaretki.
PRZECZYTAJ JESZCZE