Orzechowe przekąski
fot. nadesłane
Czy jest sposób na legalną i pyszną przekąskę? Spróbuj siegnąc po orzechy. Wybór jest tak ogromny, że ciężko wybrać swój ulubiony rodzaj.
REKLAMA
Każdy z nich ma w sobie ukryte bogactwo, z którego powinieneś czerpać każdego dnia.
• Migdały
Jest to źródło magnezu i fosforu, czyli pierwiastków, które odpowiadają za prawidłową pracę mózgu i chronią przed działaniem stresu. Porcja migdałów zaspokaja 35% dziennego zapotrzebowania na witaminę E, czyli tzw. witaminę młodości, która chroni przed procesami starzenia się komórek.
• Orzechy laskowe
Zalecane są w profilaktyce miażdżycy, ponieważ zawarte w nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu. Orzechy laskowe mają najwyższy poziom kwasu foliowego, przez co zmniejszają ryzyko wad wrodzonych i polecane są kobietom w ciąży.
• Orzechy włoskie
To doskonałe źródło witaminy B6 i kwasu foliowego. Już kilka sztuk pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3, które wpływają korzystnie na pracę serca, wzmacniają kości i poprawiają samopoczucie.
• Orzechy makadamia
To rekordziści jeśli chodzi o zawartość kwasów tłuszczowych. Orzechy te obniżają ryzyko zakrzepicy i choroby wieńcowej, a dodatkowo wzmacniają układ kostno-szkieletowy. Uwaga, to najbardziej kaloryczne spośród wszystkich orzechów, lepiej więc ograniczyć się do kilku sztuk.
• Orzechy brazylijskie
To najbogatsze źródło selenu. Pierwiastek ten ma właściwości antyoksydacyjne, a tym samym przeciwdziała procesowi nowotworzenia. Odznaczają się wysoką zawartością potasu, magnezu i witaminy E.
• Orzechy nerkowca
Pod względem zawartości białka, magnezu, fosforu i cynku wygrywają ze wszystkimi innymi orzechami. Nie poleca się poddawać nerkowców obróbce termicznej, najlepiej spożywać je w swej naturalnej postaci. Dzięki delikatnemu i neutralnemu smaku królują w kuchni roślinnej jako baza do przygotowania wegańskich “serów”, “
• Orzechy ziemne
Czy wiesz, że znane wszystkim orzeszki ziemne nie są orzechami a rośliną strączkową? Należą one do tej samej grupy roślin co fasola, soczewica czy groch. Fistaszki zawierają dużo magnezu i witaminy B3, które wpływają pozytywnie na pracę mózgu i poprawiają koncentrację. Dzięki sporej zawartości białka są cenione przez sportowców, którzy chętnie dodają masło orzechowe do porannego śniadania, naleśników czy koktajli potreningowych.
• Pistacje
Są wyjątkowo bogate w luteinę i zeaksantynę – naturalne barwniki roślinne, które bardzo korzystnie wpływają na wzrok. Najczęściej możemy spotkać się z pistacjami prażonymi. Mają one znacznie mniej cennych składników, dlatego warto dokładnie czytać etykiety i wybierać tylko produkty pełnowartościowe.
• Orzechy pekan
To źródło antyoksydantów, witaminy B1, B5 i B6, manganu, miedzi, potasu i żelaza. Warto spożywać je ze względu na wysoką zawartość cynku, który wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.
• Orzechy piniowe
Są skarbnicą witaminy K, która odpowiada za prawidłowy przebieg procesu krzepnięcia krwi. Zawierają cynk i magnez, dzięki którym łagodzą stany zapalne i pomagają zwalczyć suchy kaszel. To składnik słynnego sosu pesto i doskonała, delikatna posypka do sałatek czy makaronów.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych. www.strelau.pl
• Migdały
Jest to źródło magnezu i fosforu, czyli pierwiastków, które odpowiadają za prawidłową pracę mózgu i chronią przed działaniem stresu. Porcja migdałów zaspokaja 35% dziennego zapotrzebowania na witaminę E, czyli tzw. witaminę młodości, która chroni przed procesami starzenia się komórek.
• Orzechy laskowe
Zalecane są w profilaktyce miażdżycy, ponieważ zawarte w nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu. Orzechy laskowe mają najwyższy poziom kwasu foliowego, przez co zmniejszają ryzyko wad wrodzonych i polecane są kobietom w ciąży.
• Orzechy włoskie
To doskonałe źródło witaminy B6 i kwasu foliowego. Już kilka sztuk pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3, które wpływają korzystnie na pracę serca, wzmacniają kości i poprawiają samopoczucie.
• Orzechy makadamia
To rekordziści jeśli chodzi o zawartość kwasów tłuszczowych. Orzechy te obniżają ryzyko zakrzepicy i choroby wieńcowej, a dodatkowo wzmacniają układ kostno-szkieletowy. Uwaga, to najbardziej kaloryczne spośród wszystkich orzechów, lepiej więc ograniczyć się do kilku sztuk.
• Orzechy brazylijskie
To najbogatsze źródło selenu. Pierwiastek ten ma właściwości antyoksydacyjne, a tym samym przeciwdziała procesowi nowotworzenia. Odznaczają się wysoką zawartością potasu, magnezu i witaminy E.
• Orzechy nerkowca
Pod względem zawartości białka, magnezu, fosforu i cynku wygrywają ze wszystkimi innymi orzechami. Nie poleca się poddawać nerkowców obróbce termicznej, najlepiej spożywać je w swej naturalnej postaci. Dzięki delikatnemu i neutralnemu smaku królują w kuchni roślinnej jako baza do przygotowania wegańskich “serów”, “
• Orzechy ziemne
Czy wiesz, że znane wszystkim orzeszki ziemne nie są orzechami a rośliną strączkową? Należą one do tej samej grupy roślin co fasola, soczewica czy groch. Fistaszki zawierają dużo magnezu i witaminy B3, które wpływają pozytywnie na pracę mózgu i poprawiają koncentrację. Dzięki sporej zawartości białka są cenione przez sportowców, którzy chętnie dodają masło orzechowe do porannego śniadania, naleśników czy koktajli potreningowych.
• Pistacje
Są wyjątkowo bogate w luteinę i zeaksantynę – naturalne barwniki roślinne, które bardzo korzystnie wpływają na wzrok. Najczęściej możemy spotkać się z pistacjami prażonymi. Mają one znacznie mniej cennych składników, dlatego warto dokładnie czytać etykiety i wybierać tylko produkty pełnowartościowe.
• Orzechy pekan
To źródło antyoksydantów, witaminy B1, B5 i B6, manganu, miedzi, potasu i żelaza. Warto spożywać je ze względu na wysoką zawartość cynku, który wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.
• Orzechy piniowe
Są skarbnicą witaminy K, która odpowiada za prawidłowy przebieg procesu krzepnięcia krwi. Zawierają cynk i magnez, dzięki którym łagodzą stany zapalne i pomagają zwalczyć suchy kaszel. To składnik słynnego sosu pesto i doskonała, delikatna posypka do sałatek czy makaronów.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych. www.strelau.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE