- Slow food zamiast fast food
Jabłka zawierają w swoim składzie znaczne ilości błonnika pokarmowego (ok. 5 gram w 1 sztuce). Gdy spożywamy je powoli i dokładnie żujemy, są idealnie przyswajane przez organizm. Naturalna słodycz jabłek jest wtedy stopniowo uwalniana do krwiobiegu, utrzymując optymalny poziom cukru i insuliny we krwi. Dzięki temu dłużej czujemy się nasyceni w przeciwieństwie do wielu zwykłych słodkich przekąsek, które po krótkiej chwilę od spożycia na nowo wywołują uczucie głód.
Dzieci kobiet, które w czasie ciąży często sięgały po jabłka, są o wiele mniej narażone na wystąpienie świszczącego oddechu lub astmy. Owoce te mogą również chronić płuca osób dorosłych, obniżając ryzyko wystąpienia astmy, raka płuc i innych chorób układu oddechowego.
Dzięki dwóm głównym składnikom – pektynom (typ błonnika) oraz polifenolom – jabłka pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zapobiec utlenianiu LDL („złego” cholesterolu). W ten sposób przeciwdziałają miażdżycy. Aby zmaksymalizować korzyści płynące z jedzenia jabłek, nie należy ich obierać ze skórki, ponieważ zawiera ona od 2 do 6 razy więcej przeciwutleniaczy niż miąższ.
Badania laboratoryjne udowodniły, że związki fitochemiczne zawarte w jabłku (np. kwercetyna) mogą hamować wzrost komórek rakowych. Są one najskuteczniejsze, gdy jabłko spożywane jest w całości wraz ze skórką (bez ogryzka i pestek). Ludzie sięgający po więcej niż jedno jabłko dziennie obniżają ryzyko wystąpienia wielu odmian raka m.in. nowotworu jamy ustnej, przełyku, jelita grubego, piersi, jajników, prostaty i innych – o 9 do 42%, stwierdzili włoscy naukowcy. Ponadto błonnik zawarty w jabłku, chroni błonę śluzową jelita grubego przed działaniem toksycznych substancji dostających się do niego z układu pokarmowego.
Dzieje się tak prawdopodobnie dzięki zwiększeniu wytwarzania acetylocholiny – substancji chemicznej przesyłającej sygnały między komórkami nerwowymi. Aktualnie uważa się, że jabłka umożliwiają zachowanie bystrości umysłu u osób starszych, polepszają pamięć i potencjalnie obniżają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Warto także pamiętać, że według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem potencjał antyoksydacyjny jabłek jest znacznie wyższy, gdy spożywamy je wraz z owocami żurawiny.